Чому важливе місце має сорт? Вимоги до сорту стоять найближче до споживача, саме він ставить питання «Який він хоче часник?», «Який хоче смак?».
Світове різноманіття часнику дуже велике за формою, кольором, за вагою головки. На різних ґрунтах ріст, колір, смак одного сорту буде змінюватись.
На сьогодні встановлено такі основні критерії до відбору часнику: розмір і маса головки, здатність до виробництва якісної однозубки, стійкість до хвороб і морозів, а також товарний вигляд головок і зубка.
Основні сорти в Україні належать до стрілкуючого часнику: Любаша, якого маємо найбільші площі, Прометей, Софіївський (Уманський національний університет садівництва), Дюшес, Мереф’янський білий (Інститут овочівництва і баштанництва) та Спас. До нас завозять також нестрілкуючі сорти ― це Мессідром, Сабадром, Месідор, Гермідор та інші.